Adj osztályoddal piros lapot a bántalmazásnak!

Olyan iskolában szeretnénk, hogy gyerekeink tanuljanak, ahol biztonságban érzik magukat, támogató környezetben vannak.

Éppen ezért tudatosan csatlakoztunk ebben a tanévben “Adj piros lapot osztályoddal a bántalmazásnak! elnevezésű, Kamaszfesztivál (https://kamaszfesztival.hu/) által meghirdetett kampányhoz iskolánk minden V-XII. osztályával annak figyelemfelhívásaként, hogy a bántalmazás/zaklatás teljes mértékben negatívan befolyásolja az iskolai közösséget!

A bántalmazás elleni paktum aláírásával elköteleződtünk, hogy figyelünk társunkra, gyakoroljuk az együttélés szabályait, az empátiát, a együttműködést, a konfliktusok kezelését, személyiségünk fejlesztését.

Az eseményre való rákészülés kapcsán, a gyerekek válaszaiból láthatóvá/tapinthatóvá vált az a “mélység”, amivel rendelkeznek. Képesek az elfogadásra, egymás személyének tiszteletére, odafordulásra, védelmező magatartára, képesek, hogy megfogalmazzák érzéseiket, és érzik a felellőségét is döntéseiknek. Tudják, hogy mindenikük története más és más, amihez kell hogy megértéssel forduljanak.

Arra a kérdésre, hogy “te mire emeled a piros lapot”, értő megfogalmazások érkeztek az ötödikesektől: a csúnya beszéd, a csúfolódás, a kiközösítés, lökdösés, az interneten való bántás, a kibeszélés, verekedés.

Kampánynyitó eseményünkre 2024. szeptember 20-án került sor, bár a megmozdulás neve “kampány”, de mi nem kapányszerűen dolgozunk a témával, hanem folyamatosan egész tanévben, beépítve az iskola minden tevékenységbe.

Kiss Zsuzsanna, iskolai tanácsadó

Kategória: Hírek, események | A közvetlen link.